Acizii grasi omega-3 si omega-6 sunt acizi grasi polinesaturati esentiali, care joaca un rol important in sanatatea noastra fiind implicati in multiple procese biologice, fiind necesari inclusiv pentru formarea membranei celulare, producerea de hormoni si reglarea inflamatiei.
Acizii grasi omega-3
Sunt grasimi polinesaturate care se gasesc atat in alimente de origine animala precum somonul, macroul, ficatul de cod (ulei de ficat de cod), hering, pastrav, sardinele cat si in cele de origine vegetala si anume in nuci, seminte de in, chia, canepa.
Acizii grasi omega-3 sunt cunoscuti pentru proprietatile antiinflamatorii si sunt importanti pentru mentinerea sanatatii creierului, scaderea tensiunii arteriale, protectie cardiovasculara si altele.
Este important de retinut ca, desi sursele vegetale de omega 3 sunt benefice, acestea nu contin aceleasi forme de omega-3 continute in peste, care sunt formele biologic active: acidul eicosapentanoenic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). Sursele vegetale contine acidul alfa-linolenic (ALA) care este ulterior convertit spre EPA si DHA insa rata de conversie este relativ scazuta. Conversia ALA in EPA este de aproximativ 5%-10%, iar conversia ALA in DHA este si mai mica fiind sub 3% prin urmare, in cazul unui aport scazut de peste sau in contextul unei alimentatii vegetariene, poate creste nevoia de suplimentare.
Acizii grasi omega-6
Sunt de asemenea grasimi polinesaturate si se gasesc in alimente precum uleiurile vegetale (de soia, porumb, floarea soarelui), nuci si seminte. La fel ca acizii grasi omega-3 si acizii grasi omega-6 sunt importanti pentru starea generala de sanatate. Acestia sunt implicati inclusiv in sinteza de neurotransmitatori si in mentinerea sanatatii a sistemului nervos central insa, aportul in exces poate contribui la cresterea inflamatiei in organism. De asemenea, de retinut este ca unele surse de grasimi trans, cum ar fi uleiurile vegetale partial hidrogenate, sunt, de asemenea, surse de acizi grasi omega-6.
Importanta echilibrului dintre omega-3 si omega-6
Mentinerea echilibrului dintre omega-3 si omega-6 este necesar asa cum, o alimentatie care contine mai multi acizi grasi omega-3 si mai putini acizi grasi omega-6 este considerata a fi mai sanatoasa.
Raportul recomandat de acizi grasi omega-3 si omega-6 este de 1:1 sau pana la 1:4 insa, din pacate, in lumina consumului crescut de alimente intens procesate care sunt surse de grasimi trans, in prezent raportul este mai degraba de 1:21 (omega-3: omega-6). Acest dezechilibru este ingrijorator prin prisma efectelor pe termen lung asupra sanatatii exprimat prin cresterea probabilitatii de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, metabolice, dezechilibre hormonale si tulburari cognitive.
7 beneficii asociate consumului acizilor grasi omega-3:
- Reducerea riscului de boli cardiovasculare prin contribuirea la reducerea nivelului de trigliceride, prevenirea formarii placii de aterom si scaderea tensiunii arteriale.
- Imbunatatirea fertilitatii atestata atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor.
- Mentinerea sanatatii creierului si imbunatatirea performantei cognitive. De asemenea pot contribui la reducerea simptomelor depresiei si la reducerea riscului de tulburari cognitive.
- Cresterea insulino sensibilitatii si imbunatatirea sanatatii metabolice fiind observate benenficii asupra reducerii in greutate si a circumferintei taliei.
- Reducerea riscului de boli oncologice.
- Imbunatatirea sanatatii ochilor.
- Reducerea riscului de osteoporoza.
Atentionare:
In cazul in care urmati medicatie cu substante anticoagulate, consultati medicul Dumneavoastra.
In incheiere, vreau sa va reamintesc ca sanatate noastra are de castigat atunci cand alimentatia este ordonata, variata si hranitoare. Daca ești interesat/a de continutul pe care-l creez, te invit sa te abonezi la paginile mele de Instagram, Facebook sau LinkedIn iar daca ai nevoie de indrumarea mea, te invit sa studiezi variantele de colaborare posibile (click aici)
Mentionez ca informatiile prezentate in articolele publicate au caracter general si informativ, fiind destinate sa ofere o perspectiva asupra subiectului abordat si sa ajute cititorii sa inteleaga mai bine acest aspect. Inainte de a lua orice decizie sau actiune bazata pe informatiile furnizate, va recomand sa cautati sfatul unui specialist sau sa faceti propriile cercetari si analize suplimentare.
Bibliografie:
- https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/the-importance-of-omega-3-and-omega-6-fatty-acids
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
- Krause’s food & the nutrition care process 15th edition, pag. 885.
- El-Zayat, S.R., Sibaii, H. & El-Shamy, K.A. Physiological process of fat loss. Bull Natl Res Cent43, 208 (2019). https://doi.org/10.1186/s42269-019-0238-z