De ce sunt importante pauzele între mese?

Ordinea și disciplina în alimentație sunt importante atât pentru starea noastră de sănătate cât și pentru igiena sistemului digestiv. Pauzele alimentare dintre mese sunt perioadele în care sistemul nostru digestiv se reechilibrează.

Acest mecanism poartă denumirea de migrating motor complex (complexul migrator complex). Datorită acestui complex, la nivelul intestinului subțire are loc propulsarea reziduurilor alimentare.

Complexul migrator (CM) se desfășoară în patru faze cu o durată totală de 84-112 min, în funcție de timpul de digestie și absorbție necesar alimentelor care au fost consumate iar inițierea lui debutează o dată cu încheierea proceselor de digestie și absorbție a mesei. Faza I este o perioadă de repaus motor, ocupă 40-60% din ciclu. Faza II, care ocupă 20-30% din ciclu, prezintă contracții fazice neregulate. Faza III este o perioadă de 5 până la 10 minute de contracții ritmice care au loc la frecvența undelor lente.

Faza IV este o perioadă de tranziție a contracțiilor neregulate între faza III și faza I. Șaptezeci și unu la sută din complexele din faza III provin din stomac, 28% încep din duoden și 1% provin din jejunul proximal. Majoritatea proceselor ale complexului migrator se termină în jejun.

Important de știut este faptul că, o dată cu o nouă ingestie a unui aliment (ronțăieli), procesul de ”curățare” este oprit iar asta înseamnă că, pe termen lung, cu cât obișnuim să ciugulim mai des cu atât favorizăm dezechilibrarea sistemului digestiv fapt care se traduce prin simptome precum balonări, disconfort gastric și modificarea tranzitului intestinal.

Așadar, pentru a vă bucura de o digestie potrivită și de starea de bine, alegeți să faceți pauze alimentare între mesele principale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *