Despre carne se vorbeste si de bine si de rau dar in fond, carnea, este un aliment cu anumite caracteristici organoleptice si chimice care-i dau o anumita valoare nutritiva. Ca si in cazul altor alimente, orice interventie asupra acesteia ii poate modifica calitatile de aceea, e bine sa stim cum sa tratam corect acest aliment pentru a-i pastra structura chimica atat de importanta si pentru organismul nostru.
V-ati gandit vreodata ca o banala decongelare poate influenta continutul nutritiv al unui aliment? Fie ca e vorba de carne sau legume, decongelarea este urmata de o serie de modificari in componenta si repartitia diversilor constituienti ai alimentelor.

In cazul carnurilor, accentul este pus pe pastrarea proteinelor din componenta acesteia iar pentru legume, pastrarea unei cantitati cat mai mare de vitamina C. Mai mult de atat, in anumite tari, pretul legumelor congelate, este dictat de acest continut in Vitamina C si acesta sufera modificari in momentul in care cantitatea de vitamina scade. Dar, sa le luam pe rand si sa vedem cum putem pastra nutritientii din alimente pentru a obtine in final o masa echilibrata si sanatoasa.

Decongelarea carnii

Un fenomen important de inteles este ca, in timpul decongelarii, prin topirea cristalelor de gheata, impreuna cu apa, se vor scurge o parte din proteine, saruri minerale si vitamine. Stiu ca majoritatea dintre noi (inclusiv si eu) suntem obisnuiti sa lasam carnea la decongelat intr-un vas cu apa. Asa am vazut la bunici si parinti, insa cu parere de rau, aceasta modalitate de decongelare este gresita si spala la propriu tot ce e mai bun din carne.

Decongelarea corecta a carnii, se face prin lasarea in prealabil a acesteia in frigider, cu temperature sub 10 grade, pana cand, in interior, carnea ajunge la +1 grad. In practica asta ar insemna ca dimineata, inainte de a iesi pe usa, sa scoatem carnea din congelator, sa o punem intr-un vas si sa o lasam in frigider pana cand ne intoarcem de la serviciu. Este de luat in considerare si modul de transare care se va face pe un tocator separate de cel pentru legume pentru a impiedica amestecul de sucuri si o posibila dezvoltare microbiana.

Daca respectam aceasta regula simpla dupa mine de decongelare, reusim sa pastram o buna parte din principiile nutritive ale carnii iar urmatorul pas este prelucrarea termica a acesteia care va da carnii proprieti noi, de cele mai multe ori o crestere a sapiditatii.

Acum ca stiti cum sa decongelati corect carnea, va doresc spor la gatiti si retineti, alaturi de un gratar, un bol generos de salata este mereu binevenit.

Sursa:
– “Tratat de dietetica” Iulian Mincu
– foto: www.today.com , www.seriouseats.com

(Visited 218 times, 1 visits today)

Comments

comments