Consumul de broccoli te protejeaza de efectele nocive ale poluantilor din aer

Potrivit Academiei Naționale de Stiinte, broccoli si germenii de broccoli contin cele mai mari cantitati de glucozinolati si sulforafan, care sunt inductori puternici ai enzimelor care sustin caile de detoxifiere hepatica si au aratat efecte protective impotriva agentilor cancerigeni chimici.

Sulforafanul este un compus bogat in sulf care se gaseste in legumele crucifere precum broccoli, bok choy, varza si varza de bruxelles. In aceste alimente, sulforafanul se afla sub forma inactiva si este activat atunci cand cruciferele sunt taiate, tocate sau mestecate.

 

Consumul de broccoli ajuta la scaderea efectelor daunatoare ale poluantilor din aer

La aceasta concluzie a ajut echipa de cercetatori dupa evaluarea rezultatelor obtinute in urma unui studiu care a inclus 291 de participanti, locuitori din provincia Jiangsu, China. Participantii din grupul de control au baut o bautura formata din apa, ananas si suc de lamaie, in timp ce bautura pentru grupul de control continea in plus o pulbere liofilizata dizolvata din germeni de broccoli care continea glucorafanina si sulforafan. In studiu au fost inrolați 62 de barbati (21%) si 229 de femei (79%) cu varsta medie de 53 de ani (cuprinzand intre 21 si 65). Au fost prelevate probe de urina si sange pe parcursul studiului pentru a evalua cantitatea poluantilor atmosferici inhalati.

Echipa de cercetare a descoperit ca printre participantii care au primit bautura cu germeni de broccoli, rata de excretie a benzenului (compus cu efect carcinogen) a crescut cu 61% începand cu prima zi si a continuat pe parcursul a 12 saptamani. In plus, rata de excretie a acroleinei (compus cu efect iritant) a crescut cu 23% in timpul studiului de 12 saptamani. Analizele secundare ale cercetatorilor au indicat ca sulforafanul isi poate exercita actiunile protective prin activarea unei molecule de semnalizare, NRF2, care creste capacitatea celulelor de a se adapta si de a supravietui unei game largi de toxine din mediu.

 

Consuma broccoli si alte crucifere cat mai des

Cruciferele pot fi consumate atat crude cat si gatite cu mentiunea ca modalitatile cele mai potrivite de gatire sunt prin blanșare sau gatirea la abur, timp de 2-3 minute. In cazul in care sunt gatite un timp mai indelungat, cruciferele pierd din efectele protectoare.

 

Vezi si articolul despre Sindromul metabolic

 
 
 
 
Bibliografie:
  1. Patricia A. Egner, Jian-Guo Chen, Adam T. Zarth, Derek K. Ng, Jin-Bing Wang, Kevin H. Kensler, Lisa P. Jacobson, Alvaro Muñoz, Jamie L. Johnson, John D. Groopman, Jed W. Fahey, Paul Talalay, Jian Zhu, Tao-Yang Chen, Geng-Sun Qian, Steven G. Carmella, Stephen S. Hecht, Thomas W. Kensler; Rapid and Sustainable Detoxication of Airborne Pollutants by Broccoli Sprout Beverage: Results of a Randomized Clinical Trial in China. Cancer Prev Res (Phila)1 August 2014; 7 (8): 813–823. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-14-0103

  2. Science Daily: Broccoli sprout beverage enhances detoxification of air pollutants in clinical trial

  3. Yuan GF, Sun B, Yuan J, Wang QM. Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli. J Zhejiang Univ Sci B. 2009 Aug;10(8):580-8. doi: 10.1631/jzus.B0920051. PMID: 19650196; PMCID: PMC2722699

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *